Ασύρματα Τοπικά Δίκτυα WiFi

Σήμερα υπάρχουν πολλοί τρόποι (πρωτόκολλα) ασύρματης επικοινωνίας ανάλογα με το είδος των δεδομένων-πληροφοριών που μεταφέρονται (απλά δεδομένα, ήχος, εικόνα), το μέγεθος ή τον όγκο τους, τη ταχύτητα μεταφοράς κλπ.

Ανάλογα με τις απαιτήσεις της εφαρμογής, επιλέγεται το κατάλληλο πρωτόκολλο επικοινωνίας και οι αντίστοιχες συσκευές. Το Bluetooth για παράδειγμα χρησιμοποιείται για τη διασύνδεση-ζεύξη μεταξύ συσκευών σε πολύ μικρή απόσταση, το ΙΕΕΕ 802.11 για τη δημιουργία τοπικών δικτύων ενώ το ΙΕΕΕ 802.16 σε μητροπολιτικά δίκτυα.

Τι είναι WiFi;

Οι ασύρματες συσκευές που εναρμονίζονται με το πρωτόκολλο ΙΕΕΕ 802.11 διαθέτουν το λογότυπο WiFi, που διασφαλίζει στον καταναλωτή τη συμβατότητα για τη μεταξύ τους επικοινωνία.
Συσκευές WiFi, όπως τα κινητά τηλέφωνα, δίνουν τη δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο από οποιοδήποτε χώρο όπως κατοικίες,  εστιατόρια, ξενοδοχεία, μεταφορικά μέσα αλλά και για τη σύνδεση με 3G ή 4G δίκτυα.

Τι είναι Ασύρματο Τοπικό Δίκτυο WLAN;

Συσκευές WiFi που βρίσκονται σε μικρή σχετικά απόσταση και επικοινωνούν μεταξύ τους, σχηματίζουν ένα ασύρματο τοπικό δίκτυο, Wireless Local Area Network  (WLAN), με εμβέλεια που  εξαρτάται από την οπτική επαφή μεταξύ των συσκευών και περιορίζεται μέχρι τα 100m. Όμως με τη χρήση εξωτερικών κεραιών και σχετικού εξοπλισμού (επαναλήπτες), ένα δίκτυο WiFi μπορεί να συνδέσει συσκευές σε απόσταση 5-10km εφόσον υπάρχει οπτική επαφή.

Δημιουργία Ασύρματου Τοπικού Δικτύου.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι οργάνωσης και δημιουργίας τοπικών ασύρματων δικτύων ανάλογα με τον τρόπο σύνδεσης των συσκευών και το σκοπό που εξυπηρετούν, όπως:

Δύο συσκευές που επικοινωνούν μεταξύ τους απευθείας κατά τρόπο “ίσος προς ίσο” (peer-to-peer, P2P), όπως η σύνδεση μεταξύ δύο φορητών Η/Υ.

Φορητές συσκευές (κινητά τηλέφωνα, Η/Υ) που επικοινωνούν με ένα σημείο πρόσβασης (wireless access point, WAP) όπως ένας δρομολογητής (router) που λειτουργεί σαν γέφυρα για τη σύνδεση με ενσύρματα τηλεφωνικά δίκτυα για την πρόσβαση στο διαδίκτυο (internet). κ.α.

Ασύρματο τοπικό δίκτυο κατοικίας

Οι φορητές συσκευές, όπως αυτές που φαίνονται στην εικόνα, επικοινωνούν διαμέσου του  δρομολογητή μεταξύ τους (Η/Υ με εκτυπωτή, κάμερα με Η/Υ).


Η σύνδεση του δρομολογητή με το διαδίκτυο, δίνει επιπλέον τη δυνατότητα ελέγχου των συσκευών από απόσταση απλά με τη χρήση ενός κινητού τηλεφώνου.


Επιλογή Δρομολογητή

Δρομολογητής με σταθερή τηλεφωνική σύνδεση: προσφέρεται από το πάροχο σταθερής τηλεφωνίας με σύνδεση στο διαδίκτυο (πχ. Speed Port της Cosmote).

Δρομολογητής χωρίς σταθερή τηλεφωνική σύνδεση: στη περίπτωση αυτή, όπως συμβαίνει σε απομακρυσμένες περιοχές (ορεινές) είναι δυνατή η προμήθεια ασύρματου δρομολογητή που δέχεται κάρτα SIM (από έναν πάροχο κινητής τηλεφωνίας) με δυνατότητα διακίνησης μόνο δεδομένων. χωρίς τη κλήση κινητών τηλεφώνων (πχ. TL-MR6400 της tp-link).

Copyright © 2021 Feneos.com. All Rights Reserved.